Editörden SeçmelerKripto Rehber

Ponzi ve Piramit Şeması Nedir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

İki dolandırıcılık arasındaki temel fark, bir Ponzi şemasının kurbanlarından tipik olarak yalnızca ilk yatırımı gerektirmesi ve vaat edilen getirilerin daha sonra ödenmesidir. Ponzi şemalarının aksine piramit şemaları, kurbana sık sık dolandırıcılığa daha fazla insanı dahil ederek para “kazanma” şansı verir..

Ponzi ve Piramit Şeması: Genel Bir Bakış

Piramit ve Ponzi şemaları, aynı konsepte dayanan birçok benzer özelliği paylaşır: Şüphelenmeyen bireyler, paraları için olağanüstü getiri vaat eden vicdansız yatırımcılar tarafından aldatılabilir. Ancak, geleneksel yatırımlardan farklı olarak, bu tür planlar ancak yatırımcı sayısı artmaya devam ettikçe sürekli bir “kâr” sağlayabilir. Sayı azaldıkça para da azalır.

Ponzi ve piramit şemaları, nakit girişleri nakit çıkışlarını karşılayabildiği sürece kendi kendini idame ettirir. Temel fark, komplocuların müşterilerine sunduğu ürünün türü ve iki hilenin doğasıdır, ancak bozulurlarsa her ikisi de yıkıcı etkiler gösterebilir.

Ponzi Şemaları

Ponzi planları hileli yatırım yönetimi hizmetlerine dayanmaktadır, temel olarak, yatırımcılar kendilerine yüksek getiri vaat eden “portföy yöneticilerine” fon sağlar ve daha sonra bu yatırımcılar paralarını geri almak istediklerinde, takip eden yatırımcı fonları alırlar. Bu tür dolandırıcılıkları organize eden kişiler tüm operasyonun kontrolü altındadır; sadece fonları bir müşteriden diğerine aktarır ve herhangi bir gerçek yatırım faaliyetinden vazgeçerler.

Yakın tarihin en ünlü Ponzi şeması, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük yatırımcı dolandırıcılığı, Bernard L. Madoff Investments, LLC’de yatırımcıları on yıldan fazla dolandıran Bernard Madoff tarafından yönetildi. Madoff, nakit topladığı ve yaklaşık 5.000 müşterinin fonlarını tek bir hesapta topladığı geniş bir yatırımcı ağı kurdu ve daha sonra bu hesaptan çekti. Parayı asla gerçekten yatırmadı ve 2008 mali krizi vurduğunda, artık dolandırıcılığı göze alamazdı. SEC, yatırımcılar için toplam zararı 65 milyar dolar olarak tahmin etti. Tartışma, düzenleyicilerin ve yatırım profesyonellerinin diğer Ponzi planlarını takip ettiği 2008’in sonlarında Ponzi çılgınlığı olarak bilinen bir döneminin ortaya çıkmasına neden oldu.

Ponzi Ve Piramit Şeması Nedir?

Piramit Şemaları

Öte yandan, bir piramit şemasının yapısı, orijinal planlayıcıların, daha sonra ek yatırımcılar almaya devam edecek olan diğer yatırımcıları işe almak için devam edecek olan diğer yatırımcıları işe alması gerektiğidir. Teşvikler bazen belirli bir ürünü satma hakkı gibi yatırım fırsatları olarak sunulur. Her yatırımcı, o ürünü satma fırsatı için onları işe alan kişiye ödeme yapar. Alıcılar, gelirleri piramit yapısında daha yüksek olanlarla paylaşmalıdır.

Önemli bir fark, Ponzi şemalarının kanıtlanmasının piramit dolandırıcılıklarından daha kolay olmasıdır. Ayrıca, iş hukuku ekipleri bir kişiyi savunan ekiplerden çok daha güçlü olduğu için daha iyi korunurlar. Beslenme ürünleri satan bir şirket olan Herbalife, en büyük piramit planlarından birine dahil oldu. Hileli bir piramit şeması olarak damgalanmasına ve 200 milyon dolardan fazla zarar ödemek zorunda kalmasına rağmen, şirket mallarını satmaya devam ediyor ve hisse senedi fiyatı istikrarlı görünüyor.

Özel Notlar

Paranızı yöneten insanları araştırmak, yatırımcılar için yatırım yaptıkları işletmeleri araştırmak kadar önemlidir.
Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nu (SEC) arayın ve bir para yöneticisini içeren aktif soruşturmalar veya önceki dolandırıcılık vakaları hakkında bilgi alın.

Doğrulanabilir finansal veriler, para yöneticilerinden istenmektedir; gerçek yatırımların doğrulanması kolaydır.

Bir yatırımcı, piramit planına benzeyen bir plana katılmayı düşünüyorsa, belgelerdeki tutarsızlıkları kontrol etmesi için bir avukata başvurmak faydalıdır.

Son sözler

Dikkate alınması gereken iki önemli husus daha vardır: Ponzi ve saadet zincirlerinin tek sorumlusu katılımcılar değil, dürüst olmayan iş uygulamasının mucididir (yasa dışı iş uygulamalarından haberdar olmadıkları sürece).
İkincisi, orijinal ürünleri destekleyen çok düzeyli bir pazarlama çabası, bir piramit şemasından farklıdır.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.