Editörden SeçmelerKripto Rehber

Pozitif Uyumsuzluk ve Negatif Uyumsuzluk Nedir? Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Genellikle indikatörler aracılığıyla bulunabilen pozitif uyumsuzluk ile negatif uyumsuzluğun ne olduğunu ve nasıl yorumlandığına göz atalım.

Teknik Analizde Uyumsuzluk Ne Demektir?

Pozitif Uyumsuzluk Ve Negatif Uyumsuzluk Nedir? Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Bir grafiği analiz ederken, fiyat ile kullanılan gösterge arasındaki ters korelasyona uyumsuzluk denir. Yani analiz sırasında kullanılan göstergenin alt ve üst fiyatının alt ve üst değerleri farklı ise burada bir uyumsuzluk olduğu yorumlanır. Bu uyumsuzluklar iki türdür: pozitif uyumsuzluk ve negatif uyumsuzluk olmak üzere ikiye ayrılır.

Pozitif Uyumsuzluk Nedir?

Pozitif uyumsuzluk durumunda, fiyatın alt alanı ve gösterge dikkate alınır. Yani fiyat hareketinde oluşan dip düşüyor ve kullanılan göstergede oluşan dip yükseliyorsa buna “pozitif uyumsuzluk” denir. Bu uyumsuzluk fiyatların artacağını gösteriyor. Bu yorumun yanılmaz olduğu söylenemez, sadece piyasanın nereye gittiği hakkında bir fikir verir.

Pozitif uyumsuzluk örneği olarak RSI göstergesini kullanacağız. Yukarıdaki grafikte gösterildiği gibi, RSI göstergesi dibe vururken (veya aynı seviyede) fiyatın aşağı inmesi, pozitif bir uyumsuzluk örneğidir. Bu uyumsuzluğun ardından fiyat hareketine baktığımızda yukarı yönlü hareketin başladığını görüyoruz. Ayrıca, RSI göstergesinde tutarsızlıklar aranırken, 30’un üzerindeki bir seviye olumlu bir uyumsuzluktur; olumsuz bir tutarsızlık için 70’in altındaki seviyeler dikkate alınmamalıdır.

Negatif Uyumsuzluk Nedir?

Pozitif uyumsuzluğun aksine, tepe noktaları olumsuz uyumsuzlukta kabul edilir. Başka bir deyişle, fiyat hareketinde oluşan zirveler yükseliyor ve kullanılan göstergede oluşan zirveler düşüyorsa buna “negatif uyumsuzluk” denir. Bu uyumsuzluk, fiyatta potansiyel bir aşağı yönlü tersine dönüşü gösterir. Bu yorumun yanılmaz olduğu söylenemez, sadece piyasanın nereye gittiği hakkında bir fikir verir.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, pozitif veya negatif bir uyumsuzluk bulunduktan sonra, bu uyumsuzlukları kullanarak alım satıma izin veren bir oluşum veya destek direncinin olması gerektiğidir. Sadece uyumsuz olduğunu söyleyerek bir anlaşmaya girmemelisiniz. Çünkü uyumsuzluklar fiyat hareketlerine hemen yansımamaktadır.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.