Editörden SeçmelerHaberler

Ripple Davası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

2 Aralık’ta Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Ripple Labs ve iki yöneticisine menkul kıymetler yasasını ihlal etme iddiasıyla dava açtı.

Ripple, 29 Ocak’ta XRP’nin bir menkul kıymet olduğunu veya menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiğini reddeden bir cevap verdi. Bu davanın merkezinde, SEC tarafından dijital varlık alanında getirilen hemen hemen tüm diğer yaptırım eylemlerinin merkezinde yer alan sorun var: XRP’nin bir “yatırım sözleşmesi” ve dolayısıyla bir menkul kıymet olup olmadığı.

Ripple davası, düzenleyici boşluğu doldurmak ve kripto para ağ geliştiricilerine menkul kıymetler yasalarını tetiklemeden dijital para birimlerini nasıl başlatacakları konusunda gerekli rehberliği sağlamak için benzersiz bir fırsata sahip olabilir. Ripple davasındaki karar, gerçekten de dijital varlık piyasalarında dalgalar yaratabilir.

Ripple ve XRP

Ripple, XRP ağı üzerinden para birimi transferlerini kolaylaştırmak için kripto para birimi XRP’yi kullanarak sınır ötesi ödemelere izin veren bir ağ işletiyor.

XRP, SEC tarafından menkul kıymet olmayan olarak kabul edilen iki kripto para birimi olan Bitcoin veya Ether’den farklıdır, çünkü Bitcoin ve Ether madencilik süreci boyunca basılmıştır, oysa XRP’nin arzı 2012’de oluşturulduğunda 100 milyar XRP ile sınırlandırılmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ripple Nedir? Avantajları Nelerdir?

Düzenleyici Eylemler ve Menkul Kıymetler Yasası

Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, kripto ağ geliştiricileri düzenleyici bir Catch-22 ile karşı karşıya kaldı. Ağ işlevsel veya merkezi değilse, tokenları insanlara dağıtmak menkul kıymetler yasalarını ihlal edebilir.

Ancak, tokenler ağdaki potansiyel kullanıcılar ve geliştiriciler arasında dağıtılmadıkça ve bunlar arasında serbestçe bir şekilde aktarılmadıkça tek bir grubun yönetimsel ve girişimcilik çabalarına bağlı olmayan işlevsel, merkezi olmayan bir ağa dönüşemez.

Ripple vakasının çok ihtiyaç duyulan netliği sağlayabileceği yer burasıdır. Önceki vakalar, geliştiricinin tokenlerin değerinin artacağını önerip önermediğine ve ikincil bir piyasayı desteklemeye çalışıp çalışmadığına odaklanmıştı.

Ancak anlamlı bir gerçekler ve koşullar analizi gerçekten daha derine inmelidir. Bir geliştiricinin bir tokenin değer kazanma potansiyelini lanse etmesi, tokeni bir yatırım sözleşmesi gibi görünmesini sağlar.

Bazı kripto ağı geliştiricileri, SEC’i tokenin yeterince işlevsel olduğuna ikna edebilmek ve bir yatırım sözleşmesi olarak markalanmaktan kaçınmak umuduyla dijital token teklifleri ile devam etti, ancak bu yaklaşım riskliydi, çünkü bir tokenin işlevsel olduğunu kanıtlamak oldukça zor görünüyor.

Başka bir alternatif, tokenleri yalnızca ABD dışında, buna izin verecek yargı bölgelerinde dağıtmak olacaktır. Buradaki risk, tokenlerin kolayca ABD’ye geri dönebilmesidir ve bir kamu politikası perspektifinden, girişimcileri ABD dışında faaliyet göstermeye teşvik eden bir düzenleyici rejim, Amerikalıları ve ABD pazarlarını yenilikçi bir fırsata katılma fırsatını reddetmektedir.

Geçen yıl, SEC Komiseri Hester Peirce, blok zinciri ağ geliştiricileri için amaçlanan işlevsellik, likidite ve bildirim olduğu sürece, kayıttan muaf işlevsel veya merkezi olmayan bir ağ geliştirebilecekleri üç yıllık bir ödemesiz dönem gerektirecek güvenli bir liman önerdi.

SEC Davası: SEC’in İddiaları Neler?

SEC, en az 2013’ten bugüne kadar Ripple, Başkanı ve CEO’sunun Ripple’ın operasyonlarını finanse etmek ve kendilerini zenginleştirmek için yaklaşık 1,4 milyar dolar nakit veya başka bir bedel karşılığında 14,6 milyardan fazla XRP sattığını iddia ediyor.

2012’de şirkete XRP’nin bir yatırım sözleşmesi olarak kabul edilebileceğini, XRP’nin Bitcoin’den farklı olduğunu çünkü Ripple’ın kendisini XRP’nin işlem gördüğü ağın dağıtımı, tanıtımı ve pazarlamasından sorumlu olarak çalıştığını ifade ettiler.

Ayrıca, Ripple teklif esnasında XRP’nin değerini artırma çabalarına gireceğine söz verdi ve ardından tekliften elde edilen gelirlerle kapsamlı girişimcilik ve yönetimsel çabalara girişti. Ayrıca, XRP’nin belirli uzman kurumlar tarafından gelecekte potansiyel olarak kullanılmasının lansmanını yaparken, aynı anda XRP’yi pazara geniş çapta satıyor.

SEC, XRP’nin bir yatırım sözleşmesi olduğunu ve dolayısıyla başkalarının çabalarıyla makul bir kâr elde etme beklentisiyle ortak bir kuruluşta para yatırımı yapıldığında karşılanan Howey Testi kapsamında bir menkul kıymet olduğunu iddia ediyor.

Ripple, ticaret hacmini ve yeniden satış fırsatlarını artırmak amacıyla XRP için ikincil bir pazar geliştirmek, izlemek ve sürdürmek için önemli çabalar gösterme sözü verdi. XRP’nin talebini, benimsenmesini ve likiditesini artıracak iş geliştirme çabalarını vurgulayan tekrarlanan kamuoyu açıklamaları yaptı ve kendisini XRP ile ilgili birincil bilgi kaynağı olarak gösterdi.

Ripple’ın SEC’e Yanıtı!

Ripple SEC davasına yanıtı çok yönlü. Şikayete verdiği yanıtta, SEC’in eyleminin, DOJ ve FinCen’in ayrı bir davada XRP’nin sanal bir para birimi olduğunu belirlemesinden beş yıl sonra geldiğini belirtiyor.

SEC daha önce Bitcoin ve Ether’i menkul kıymet olarak kabul etmediği için bu eylemin SEC’in sanal para kazananlarını ve kaybedenlerini seçmesi anlamına geleceğini belirtiyor. Sadece dava açılmasının XRP sahiplerine büyük zarar verdiğini ve SEC’in korumayı iddia ettiği kişilere tahmini 15 milyar dolarlık zarar verdiğini iddia ediyor.

Bu nedenlerden dolayı Ripple, XRP sahiplerinin Ripple’ın çabalarına nesnel olarak güvenemeyeceği sonucuna varıyor.

Ripple, bir SEC yaptırım eylemi ile hedeflenmemiş diğer kripto para birimi girişimlerinden farklı muamele gördüğünü iddia etmenin ötesine geçtiği için başının belada olduğunu bildiğinin sinyalini veriyor gibi görünüyor.

Ripple, diğer kripto para birimleriyle ilgili tüm SEC iletişimlerini arayan bir Bilgi Özgürlüğü Yasası talebinde bulundu ve yasal ekibi, her ikisi de şimdi Debevoise & Plimpton’ın eski SEC Başkanı Mary Jo White ve SEC’deki eski Uygulama Direktörü Andrew Ceresney gibi ağır topları içeriyor.

Ripple Neden Potansiyel Olarak Önemlidir?

SEC’in kripto para geliştiricilerine ve avukatlarına menkul kıymetler yasalarını tetiklemeden dijital para birimlerini nasıl başlatacakları konusunda yeterli resmi rehberlik sağlamadığı bir düzenleyici boşluk içindeyiz.

Eğer çözülmezse, Ripple kripto para birimi arenasında çığır açıcı bir durum olabilir ve iyi niyetli kripto ağı geliştiricileri tarafından umulur ki takip edilebilecek net, nesnel standartlar belirleme fırsatı olabilir. Bu olursa, Ripple dijital varlık alanında ciddi dalgalar yaratabilir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.