Kripto RehberEditörden Seçmeler

Algorand (ALGO) Coin Nedir? Algorand Nasıl Çalışır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Algorand, çok çeşitli uygulamaları destekleyen, kendi kendini destekleyen merkezi olmayan, blockchain tabanlı bir ağdır. Haziran 2019’da bilgisayar bilimcisi ve MIT profesörü Silvio Micali tarafından gelişimi tamamlanmıştır.

Algorand, ödemelei amaçlayan iki katmanlı açık kaynaklı bir blockchain ağıdır.

Blockchain ekosistemi, yeni kripto para birimleri, protokoller ve ağlar gelişmekte olan kripto pazarına girerken son zamanlarda muazzam bir büyümeye tanık oldu.

Enteresan birşekilde, Statista’nın raporuna göre dolaşımda 6.000’den fazla kripto token varken, var olan tüm kripto para birimlerinin %1’inden azını oluşturan yalnızca birkaç büyük blok zinciri bulunuyor.

Yerel token ALGO’nun yanı sıra hem merkezi olmayan hem de geleneksel finansal modelleri tek bir platformda barındırma yeteneğinden yararlanan Algorand, adını veren özel bir blockchain projesidir.

ALGO Coin Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 ALGO Coin 5.05 TL’den işlem görüyor. ALGO Coin son 24 saatte 3,275,368,403 TL işlem hacmine ve 35,866,737,797 TL toplam piyasa değerine sahiptir.

ALGO Coin Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 ALGO Coin, 0.28 dolardan işlem görüyor. Mart 2022 itibariyle, ALGO Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3.28 dolar’a ulaştı. Ancak ALGO, yılın en düşük seviyesini 0,105336 dolar olarak belirledi.

Algorand (Algo) Coin Nedir? Algorand Nasıl Çalışır?

Algorand (ALGO) Coin Nedir?

Algorand, ileri teknolojiler geliştirme konusundaki atılımlarıyla tanınan Singapur merkezli bir şirket olan Algorand Foundation tarafından finanse edilen bir blockchain projesidir. Algorand resmi olarak 2019 yılında piyasaya sürülmesine rağmen, teorik çalışma 2017 yılına kadar uzanıyor ve Massachusetts Institutes of Technology’de (MIT) bilgisayar bilimi profesörü olan Silvio Micali tarafından yönetildi.

Kriptografi ve bilgisayar bilimi alanındaki uzmanlığıyla tanınan Micali, Stony Brook ile birlikte, temel altyapıdan bitmiş ürüne kadar projenin her bir parçasını detaylandıran Algorand teknik incelemesinin ortak yazarları arasındaydı.

Algorand fikrini ortaya atarken, Micali ve ekibi basit bir yardımcı program tokeninden daha fazlasını talep ettiler. Akıllı sözleşmeler için bir platformun yanı sıra tapu ve satış gibi şeyleri takip edebilen bir proje ile sonuç verdi.

Bunun yanı sıra, bir kripto projesi teknik inceleme ile sınırlı kalmasa bile kullanım durumu çok önemlidir.. Bu sebeple, Algorand, araştırma çabalarının başlamasından iki yıl sonra piyasaya sürüldü ve sermaye artırmayı ve yerel para birimini kullanmayı başlatmayı amaçlayan yaklaşık 60 milyon dolarlık token satışını artırdı.

ALGO Coin Nedir?

Algorand, blok zinciri üçlüsünü çözen açık kaynaklı iki katmanlı bir blok zinciri ağıdır. Kripto alanına aşina iseniz, “blockchain trilemma” teriminin ne anlama geldiğini farkedeceksiniz. Bunun yanı sıra, bunu ilk kez keşfedenler için, blok zinciri üçlüsü, bir blok zinciri sisteminin en az bir hedeften, cinsiyet ve ademi merkeziyetçilikten ödün vermeden üç temel hedefine (güvenlik, ölçeklenebilirlik, vb.) tam olarak ulaşamadığı zamandır.

Blockchain üçlüleri çoğunlukla Ethereum (ETH2.0 güncellemesinden önce) ve diğer katman 1 blok zincirleri gibi geleneksel blok zinciri sistemlerinden türetilmiş olsa da, Algorand gerçek çözümler sunan Program için platformlardan biridir.

Algorand, rastgelelik kavramını yalnızca blok zinciri üçlemesini çözmek için kullanır. Bu yaklaşım, ana işlevi yeni işlem blokları eklemek olan doğrulayıcılara odaklanır.

Bu amaçla, Algorand’ın temel algoritması, genellikle belirteç sahiplerinden oluşan rastgele doğrulayıcıları seçer. Seçilen doğrulayıcılar daha sonra ağa yeni bloklar eklemek için uygun olacak bir dizi düğüm oluşturur.

Algorand, bu konsepti uygulayarak, sistem ağda token sahibi olan kişiyi seçebildiği için gerçek ademi merkeziyetçiliği başarabilir. Ayrıca, sistemin doğrulayıcıları rastgele seçmesi, geleneksel blok zinciri sistemlerine atfedilen güvenlik sorunlarını daha da giderir.

Algorand ödeme odaklı bir ağ olduğundan, hızlı işlemler ve neredeyse anında kesinlik sağlamak için tasarlanmıştır. Örneğin, Algorand saniyede 1.000’den fazla işlemi (TPS) işleyebilir ve 5 saniyeden daha kısa sürede işlem doğruluğu elde edebilir.

Wat Is Algorand En Hoe Werkt Algo Blockchain

Algorand Nasıl Çalışır?

Algorand, daha önce bahsedildiği gibi, işlem hızını ve doğruluğunu artırmaktan sorumlu olan ve ‘Pure Proof-of-Stake’ (PPoS) olarak bilinen benzersiz bir hisse kanıtı mutabakat mekanizması kullanır.

PPoS, daha geleneksel PoS’un aksine, girişe karşı düşük engeli olan oldukça demokratik bir mutabakat mekanizmasıdır. Örneğin, ağa katılmak ve güvenliği sağlamak için minimum pay gereksinimi yalnızca 1 ALGO belirtecidir. Karşılaştırıldığında, Ethereum 2.0 konsensüs programı katılmak için minimum 32 Ether gerektirir.

PPoS mutabakat mekanizması, ağın ödül sistemi için etkili olduğu gibi, blok zincirinde doğrulayıcıların rastgele seçimini kolaylaştırır. Bu bağlamda, PPoS mekanizması doğrulayıcıların ödüllerini ağın yerel para birimi ALGO’nun tüm sahiplerine dağıtır.

Algorand ayrıca iki katmanlı bir blockchain altyapısını destekler; Bu, hem katman-1 hem de katman-2 blok zincirlerinin faydalarını içerdiği gösterir. Algorand’ın çekirdek katmanı, tümü güvenlik ve uyumdan sorumlu olan akıllı sözleşme entegrasyonunu, varlık oluşturmayı ve atomik kripto para birimi değişimlerini destekler.

Kullanıcılar, katman 1 blockchain altyapısından yararlanarak Algorand Standart Varlıkları (ASA’lar) oluşturabilir; bu, herhangi bir varlığın yerel olarak temsil edilebileceği ve aynı düzeyde güvenlik ve ölçeklenebilirlikten daha fazla yararlanabileceği anlamına gelir.

Spesifik olarak, Algorand’ın ASA protokolü, kullanıcıların bir geliştirici durumunda yeni belirteçler oluşturmasına ve bireysel katılımcılar olması durumunda mevcut belirteçleri diğer ERC-20 uyumlu cüzdanlardan Algorand dünyasına transfer etmesine imkan verir.

Öte yandan, ek katman, bazıları karmaşık akıllı sözleşmelerin entegrasyonunu ve merkezi olmayan uygulamaların (dApps) geliştirilmesini içeren daha karmaşık görevler için ayrılmıştır.

Ayrıca, Algorand’ın büyük ölçüde staking’e dayanan bir halka açık blok zinciri olduğu göz önüne alındığında, hız veya ölçeklenebilirlikten ödün vermeden mümkün olduğunca çok sayıda dApp barındırır.

Algorand blok zincirinin bir başka ilginç yönü de, belirli merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) ile uyumlu olmasıdır. En son geliştirmede, platform, çeşitli ana blok zincirlerine yönelik kapsamlı araştırmaların ardından Marshall Adası CBDC’ye ev sahipliği yapmak üzere tercih edildi.

Algorand Ethereum Bridge

Algorand Tokeni Hakkında

ALGO, Algorand’ın blockchain ağında anahtar değişim varlığı olarak ikiye katlanan yerel kripto para birimidir. ERC-20 tokeni, yalnızca ekosistem içindeki değişimi kolaylaştırmak için değil, aynı zamanda doğrulama düğümlerini blok oluşturmaya teşvik etmek için kullanıldığından, ağın ödül sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır.

Algorand ödül sistemi, diğer blok zincirlerinin aksine benzersiz bir şekilde çalışır. Kesinlikle, sadece blok üreticilerine verilmek yerine, doğrulayıcılara blok üretmeleri için ödenen faydalar, tüm ALGO token sahipleri arasında bölünür ve dağıtılır.

Ancak bunun nedeni, doğrulayıcılar için seçim sürecinde benimsenen rastgelelik kavramına atfedilmektedir. Bu aynı zamanda, tüm ALGO token sahiplerinin, diğer platformlara kıyasla önemli bir yüzde olan yıllık yüzde getirisi (APY) kadar yüksek kazanabileceği anlamına gelir.

Algorand’ın bir başka benzersiz yönü de, kullanıcıların ödül sisteminden yararlanmak için ALGO tokenlerini ‘paylaşmaya’ zorlanmaması. Bunun yerine, ALGO jetonlarının bir kısmını saklama dışı bir cüzdanda veya Algoswap gibi bir borsada tutarak, kullanıcılar kazanılan ödüllere erişebilir.

Şu anda dolaşımda 7.105.248.901,791 ALGO tokenı bulunuyor. katılımcı düğümlere ödül olarak dağıtılacak 1,75 milyar token, geçiş tokenlarına 2,5 milyar, Algorand Vakfı ve Algorand Inc’e 2,5 milyar ve 0,25 milyar ALGO tokeni son kullanıcı hibesi dağıtılacak.

Algorand Yönetimi ve Algorand Vakfı

Algorand Protokolü, Algorand Vakfı tarafından yönetilir. Kar amacı gütmeyen kuruluş, Algorand Inc. ile birlikte blok zinciri protokolünün finansmanını ve geliştirilmesinin denetimini yapar.

Blockchain protokollerinin büyümesini ve gelişmesini sağlamanın yanı sıra Algorand Foundation, üniversitelerdeki ve diğer eğitim kurumlarındaki geliştiricilere burslar sağlıyor. Spesifik olarak, vakfın küresel üniversite programı, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve California Üniversitesi, Berkeley gibi önde gelen kurumları içerir.

Vakıf ayrıca 2020’de biri Asya’da diğeri Avrupa’da olmak üzere iki hızlandırma programı başlattı. Vakıfa göre, hızlandırıcı program geliştiricilere ve Algorand protokolü üzerine inşa etmek isteyen devam eden projelere yardımcı olmak için oluşturulmuştur.

ALGO Coin Yorum ve Geleceği 2022

Algorand’ın genel performansını değerlendirmek için birkaç şeyi göz önünde bulundurmamız gerekiyor.

Düşük hesaplama gereksinimleri: PoW blok zinciri konsensüsünden farklı olarak Algorand protokolü madencilerin varlığını engeller. Bu iki şeye yardımcı olur: Birincisi, işlem ücretleri ekosistemdeki madencilere göre çok daha düşüktür. İkincisi, protokol çevre dostu olma testini geçti.

Delegasyon: Katılımcılar, bir konsensüs otoritesinin parçası olmak isterlerse, hissedarlara token transfer edebilirler.

Çatallanamayan Zincirler: Algorand konsensüsünde, kullanıcılar iki farklı zincire çatal veya çatal yapamadığı için ortaya çıkan her bloğa güvenebilir. Ağ bazen bölümlenmiş olsa da, Algorand işlemlerin tutarlı kalmasını sağlar. Çifte harcama, birçok merkezi olmayan platformda bir sorundur. Algorand ağında, iki farklı kişiyi aynı işlem turunda iki farklı işlem bloğunu onaylamaya ikna etmek imkansız olduğu için çift harcama gerçekleşmez. Ayrıca, bir blok oluşturulduktan sonra sonsuza kadar sistemin bir parçası haline gelir.

Gerçek ademi merkeziyetçilik: Blokları onaylamak için komitenin rastgele seçimi, çevrimiçi olan herkesin seçilebileceği anlamına gelir, bu nedenle ağ gerçekten merkezi değildir. Token sahipleri ayrıca ağdaki değişikliklere karşı oy kullanabilir veya değişiklikleri destekleyebilir.

Ölçeklenebilirlik ve Hız: Algorand, rakiplerinin çoğundan daha uygulanabilir.

Genel olarak Algorand, saf bir PoS mutabakat mekanizmasına sahip etkileyici bir projedir. Tekrarlamak gerekirse, Algorand şu anda blockchain üçlemesini çözmeye yaklaşan bir protokoldür. Ethereum 2.0’ın Algorand protokolünü nasıl etkileyeceği hala belirsiz, ancak umarım Algorand büyük bir darbe almaz.

Algorand’ın ekibi matematik ve bilgi işlemde muazzam bir beyin gücüne sahip ve perakende ve risk sermayedarlarından milyonlarca dolarlık yatırıma sahip. Algorand ekibi, DeFi konseptini değiştiriyor ve projenin önümüzdeki birkaç ay içinde nasıl sonuçlanacağını merak ediyoruz.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.