Ekonomi

FED Açıklamasından Sonra Altın Fiyatındaki Beklenti!

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Altın piyasası, Federal Rezerv’in aylık tahvil alımını azaltma planlarını en azından bir başka toplantı için açıklamaktan vazgeçmesi sebebiyle 1.800 doların altında bir yön bulmakta zorlanıyor. Merkez Bankası, para politikası açıklamasında şunları söyledi:

Geçtiğimiz Aralık ayında Komite, maksimum istihdama doğru mühim bir ilerleme kaydedilene kadar, Hazine menkul kıymetlerini ayda minimum 80 milyar dolar ve ajans ipoteğe dayalı menkul kıymetlerini ayda minimum 40 milyar dolar artırmaya devam edeceğini belirtti. O zamandan beri ekonomi bu hedeflere doğru ilerleme kaydetti. İlerleme genel olarak beklendiği benzer halde devam ederse Komite, varlık alımlarının hızında bir ılımlılığın yakında güvence edilebileceğine karar veriyor.

Bazı analistler komite faiz oranı tahminlerinin altın fiyatlarını 1.800 doların altında tutabileceğini belirtiyor

Coinnewstr.com olarak bildirdiğimiz suretiyle, gecikmiş tapering planları, Federal Rezerv’in beklendiği benzer halde faiz oranlarını sıfır sınır aralığında değiştirmeden bırakmasıyla geldi. Ancak, ABD merkez bankası hala para politikalarını sıkılaştırmaya çalışıyor. En son ekonomik projeksiyonlara bakılırsa, 2022’de ilk potansiyel faiz artırımını görüyor.

Forexlive.com’un baş para birimi stratejisti Adam Button, yeni nokta grafiği tahminlerini şahin olarak nitelendirdi. Şahin görünümüne karşın, altın tutarları Federal Rezerv’in para politikası toplantısının arkasından tekrardan alım ilgisi görüyor. Aralık altın vadeli işlemleri son olarak 1.779,30 dolardan işlem görüyordu. Federal Rezerv’in mevcut ekonomik faaliyete ilişkin görünümü, kararlılığın güçlenmeye devam etmesiyle yazdan bu yana değişmedi.

Federal Rezerv bu toplantıyı tapering planlarını ertelese de, bazı analistler komite faiz oranı tahminlerinin altın fiyatlarını 1.800 doların altında tutabileceğini belirtiyor. Nokta grafiği olarak da adlandırılan projeksiyonlara bakıldığında Komite’nin, faiz oranlarını 2022’de önceki %0,1 tahmininden %0,3’e yükselttiği görülüyor.

Piyasa analisti Neils Christensen’e bakılırsa bu durum, merkez bankasının gelecek yıl minimum bir faiz artırımı yapacağının sinyalini veriyor. 2023 için faiz oranlarının medyan tahmini, Haziran ayındaki %0,6’lık tahminden %1’e terfi etti. 2024 için merkez bankası faiz oranlarını %1,8 olarak öngörüyor. Para politikası açıklamasındaki yorumlara karşın, merkez bankası komitesi 2021’in geri kalanı için gelişme beklentilerini düşürdü.

Ekonomik verilerde hangi güncellemeler yapılmış oldu?

Güncellenen ekonomik projeksiyonlara bakılırsa, Federal Rezerv ABD gayri safi yurtiçi hâsılasının bu yıl %7’den revize edilen %5,9 oranında büyüyeceğini öngörüyor. Haziranda. Gelecek yılki ekonomik gelişme, daha önceki %3,3’lük tahminden %3,8’e revize edildi. Ekonominin 2023’te Haziran ayındaki %2,4’lük tahminden bir tık yukarı %2,5 büyümesi umut ediliyor. 2024 için ilk bakışta, merkez bankası GSYİH’nın %2 büyüyeceğini tahmin ediyor.

ABD merkez bankası da işgücü piyasasındaki iyimserliğini azaltıyor. 2021 için işsizlik oranının Aralık ayındaki %4,5’lik tahmine kıyasla %4,8 olarak gerçekleşmesi umut ediliyor. Gelecek yıl için işsizlik oranının önceki tahminden değişik olarak %3,8 olması tahmin ediliyor. 2023’te işsizlik oranının Haziran ayındaki tahminden değişik olarak %3,5’e düşmesi öngörülüyor. 2024 için işsizlik oranının %3,5’te durağan(durgun) kalması umut ediliyor.

ABD merkez bankası da daha yüksek enflasyon baskısı bekliyor. Tahminler, Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi’nin (PCE) 2021’de Haziran ayındaki %3,4’lük tahminden %4,2 artmasının beklendiğini gösteriyor. Enflasyon baskılarının 2022’de büyümeye devam etmesi ve PCE’nin Haziran ayındaki %2,1’lik tahminden revize edilen %2,2 oranında artacağı tahmin ediliyor. 2023’te Federal Rezerv, enflasyonun %2,2’de kalmasını bekliyor. 2024 yılına kadar tüketici tutarları baskısının %2,1 artarak hafiflemesi öngörülüyor.

Dalgalı besin ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek enflasyon beklentilerinin bu yıl bundan önceki %3,0 tahminine kıyasla %3,7 artması umut ediliyor. Gelecek yıl çekirdek enflasyonun Haziran ayındaki %2,1’lik tahmine kıyasla %2,3 artacağı tahmin ediliyor. 2023’te enflasyonun bundan önceki tahmin olan %2,1’den %2,2’ye yükseleceği öngörülüyor. Enflasyonun 2024’te %2,1’e düşmesi umut ediliyor.

Tapering zamanlamasına ilişkin ipuçları

CIBC’de kıdemli ekonomist olan Avery Shenfeld de son para politikası açıklamasını birazcık şahin olarak nitelendiriyor. Merkez bankasının tapering planlarını Kasım ayı para politikası toplantısında açıklayacağını beklediğini de sözlerine ekliyor. Kıdemli ekonomist’in paylaşmış olduğu beklentileri şu yönde:

Komite üyelerinin yıl sonundan ilkin taperinge başlayacaklarını düşündükleri açık olsa da, virüsle ilgili sorunların derinleşmesi durumunda bunu yapmak istemediler. Tapering duyurusunun bir sonraki görüşmede yapılacağı ve yıl sonundan ilkin başlamış olacağı görüşüne bağlı kalacağız.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.