Editörden SeçmelerKripto Rehber

Kaldıraç Nedir? Kripto Ticaretinde Kaldıraç Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Yatırımcılar için kripto para ticaretinde kaldıraç “sağlam nokta”dır. Yerin yeterince sağlam olması koşuluyla, bir kolla her şeyi kaldırabilirsiniz.

Kaldıraç Nedir?

Kaldıraç, Bir şirketin varlık tabanını genişletmek ve risk sermayesinden getiri elde etmek için yatırım yaparken borç alınan fonları bir finansman kaynağı olarak kullanmaktan kaynaklanmaktadır. Bir yatırımın potansiyel getirisini artırmak için ödünç alınan fonların, özellikle çeşitli finansal araçların veya ödünç alınan fonların kullanılmasını içeren bir yatırım stratejisidir.

Örnek olarak bir ipotek kredisi alın: 1 milyon dolarlık bir ev için alıcı 100.000 dolar yatırır, bankadan 900.000 dolar borç alır ve banka kredisinin faizini öder.

Benzer şekilde, yetersiz finanse edilen şirketler, getirileri artırmak için üretim için ödünç alınan fonları kullanmayı seçebilir. Ancak, iş planlandığı gibi gitmezse, şirketin varlıklardan daha fazla borcu olması riskini de artırır.

Kısacası, kaldıraç, kendi işiniz için borcun (ödünç alınan sermaye) kullanılmasıdır” Kaldıraç, borçlanma veya türev ticaret yoluyla elde edilebilir.

Kaldıraç Ne Zaman Kullanılır?

Benzer şekilde, borsada 50.000 TL değerinde hisse satın almak için yeterli paranız olmadığında kaldıraç pratik bir seçenek olabilir.

Diyelim ki minimum lot büyüklüğü 500 TL olan A hissesi almak istiyoruz, ancak elimizde sadece 100 TL var. ne yapmalıyız?

Örnek 1:

5X kaldıraç: 100 TL x 5 = 500 TL. Yani 100 TL ile 500 TL değerinde hisse satın alabiliriz.

10x kaldıraç: 100 TL x 10 = 1.000 TL. Yani 100 TL ile 1000 TL değerinde hisse satın alabiliriz.

Daha yüksek kaldıraç kullanarak aynı hisseyi daha az parayla satın alabileceğinizi düşünebilirsiniz.

Örnek 2:

100 TL, 10 kat kaldıraç: 100 Tl x 10 = 1.000 TL

50 TL, 20x kaldıraç: 50 TL x 20 = 1.000 TL

Türev sözleşme işlemlerinde işlem ücretleri ve ödenen/alınan faizler, temsili tutarlara dayanmaktadır. Daha önce 1000 TL işlem yaptığımız için aynı ücreti ve faizi ödüyoruz. Neden daha yüksek kaldıraç kullanıp daha az marj ödemiyoruz? A hissesinin fiyatı beklediğiniz gibi yükselirse, tebrikler! Harika bir anlaşma yapmış bulundun. Ancak fiyatlar aksi takdirde düşerse, yüksek kaldıraç hızlanmış tasfiyeleri beraberinde getirir. Tasfiye, hesabınızdaki tüm fonların kaybedileceği anlamına gelir.

İşleminizde kaldıraç kullanmadığınız sürece, hisse fiyatı 100 TL’den 1 TL’ye düşse bile 1 TL’nizi hisse satarak geri alabilir veya elinizde tutabilirsiniz.

Kaldıraçlı alım satımda, pozisyon marjınız sürdürme marjı eşiğinin altına düştüğünde bir teminat tamamlama çağrısı alırsınız veya tasfiye edilirsiniz. Tasfiyeden kaçınmak için daha düşük kaldıraç kullanabilirsiniz. İkinci örnekten de görebileceğimiz gibi, kaldıraç ne kadar düşükse, marj o kadar yüksek ve tasfiye tamponu o kadar büyük olur.

Kaldıraç Nedir? Kripto Parada Kaldıraç Nasıl Kullanılır?

Kaldıraçlı ve Kaldıraçsız Ticaret Arasındaki Farklar Nedir?

Diyelim ki 48.000 dolarımız var ve BTC en son 48.000 dolardan işlem gördü.

Yukarı: BTC fiyatı ertesi gün 48.050dolar’a yükseldi. İki seçeneğimiz var:

Kaldıraçsız: 48.000 dolar karşılığında 1 BTC sözleşmesi satın alın. 48.050 dolar karşılığında 50 dolar kazanç sağlayın.

Kaldıraçlı: 48.000dolar’dan 480.000 dolar değerinde sözleşme satın alın. Ve 48.050 dolardan sat; 10x kaldıraçla işlem yaptığımız için kazanç 10 kat artıyor 500 dolar.

Aşağı: BTC fiyatı ertesi gün 47.950 dolara  düştü. İki seçeneğimiz var:

Kaldıraçsız: 48.000 dolar karşılığında 1 BTC sözleşmesi satın alın. 47.950 dolara satarsanız, 50 dolar kaybedersiniz.

Kaldıraçlı: 48.000 dolardan 480.000 dolar değerinde sözleşme satın alın. ve 47.950 dolar sat; 10x kaldıraçla işlem yaptığımız için kayıp 10 katına yükseliyor ve 500 dolara çıkıyor.

Yukarıdaki örnekten, kaldıracın hem kazançları hem de kayıpları 10 kat artırdığını görebiliriz.

Dolayısıyla kaldıraç iki ucu keskin bir kılıçtır – yatırımınız arttıkça riskiniz de artar. Piyasa beklendiği gibi hareket ederse kaldıraç tatmin edici olabilir, ancak hareket etmezse bunun tersi de meydana gelebilir.

Kaldıraç İşlemlerinin Dezavantajları

Kaldıraç, çok yönlü ve karmaşık bir araçtır. Teori kulağa hoş geliyor ve pratikte kaldıraç karlı olabilir, ancak tersi de doğrudur. Kaldıraç, kazançları ve kayıpları büyütür. Bir yatırımcı kaldıraç kullanarak yatırım yaparsa ve yatırım yatırımcının aleyhine olursa, yatırımdan faydalanmamasına göre çok daha fazlasını kaybeder.

Bu nedenle, ilk kez yatırımcılar, daha fazla deneyime sahip olana kadar genellikle kaldıraçtan kaçınmalıdır. İş dünyasında şirketler, hissedarları için zenginlik yaratmak için kaldıraç kullanabilirler, ancak bunu yapmazlarsa, faiz gideri ve temerrütün kredi riski hissedar değerini yok edebilir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.